Obžalovaný sa priznal k sexuálnemu zneužívaniu 13-ročného dievčaťa

12.02.2010 Prešov

Prešov 12. februára (TASR) - Bývalý vojak Stanislav S. , ktorý pred senátom Okresného súdu v Prešove čelí obžalobe zo sexuálneho zneužívania maloletého dievčaťa, sa dnes počas hlavného pojednávania k tomuto skutku priznal.
V zmysle obžaloby, ktorú predniesol zástupca vojenskej prokuratúry, 25-ročný muž 18. februára 2009 zastavil svoje auto a ponúkol odvoz 13-ročnej dievčine z Michaloviec do Lastomíra. Tam však nezastavil a v katastri obce Sliepkovce odbočil z hlavnej cesty, presadol si na zadné sedadlo, kde s maloletou dvakrát vykonal súlož. Podľa splnomocnenca poškodenej Petra Straku súčasťou spisu je aj záznam z mobilného telefónu, na ktorom sú inkriminované zábery.
Vzhľadom na to, že obžalovaný sa priznal, súd pristúpil len k dokazovaniu smerujúcemu k určeniu výšky trestu, ochranných opatrení a náhrady škody.
V tejto súvislosti vypočul znalkyňu z odboru sexuológie Danicu Caisovú, ktorá vypracovala posudok na obžalovaného. Konštatovala, že na základe testov a vyšetrení prejavuje známky sexuálnej odchýlky od normy tzv. hebefíliu, čo znamená, že takto postihnutý sa orientuje na dospievajúce dievčatá vo veku 12 – 14 rokov s prejavmi pubertálneho správania.
Podľa znalkyne však klasickým príznakom hebefílie nie je sexuálna agresia. V závere navrhla obžalovaného podrobiť ústavnému sexuologickému liečeniu, pretože by mohlo dôjsť k recidíve.
Straka dnes na pojednávaní namietal zaujatosť jedného člena a predsedu senátu. Tú však senát zamietol ako neodôvodnenú. Splnomocnenec poškodenej podal voči uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne krajský súd. Poškodená strana dnes predložila aj žiadosť adresovanú Najvyššiemu súdu SR, ktorou sleduje, aby túto trestnú vec pridelili Okresnému súdu v Michalovciach. Predseda senátu hlavné pojednávanie odročil na 14. mája.
Straka pre médiá uviedol, že podľa ich zistení dievča s pohlavným stykom nesúhlasilo, bránilo sa a preto žiadajú, aby bol skutok prekvalifikovaný na znásilnenie. “Podľa znaleckého posudku z odboru psychológie bolo určené, že poškodená trpí príznakmi posttraumatickej stresovej poruchy, ktorá je spojená s prežitím takejto traumatickej záležitosti, ako je v danom prípade znásilnenie, ” povedal Straka.
Rovnako vyjadril námietky voči spôsobu vykonania niektorých znaleckých posudkov a zaisťovania dôkazov počas vyšetrovania prípadu. V tejto súvislosti poškodená strana žiada vypočutie lekárov i policajtov, ktorí sa podieľali na vyšetrovaní. Zároveň uviedol, že oslovili renomovanú anglickú znalkyňu, ktorá súhlasila s tým, že vypracuje posudok na tento prípad.
 

Vyberte región